Recepty - Pomazánky

"Škvarková" pomazánka

  • 1 šálek vařené pohanky (kroupy nebo lámanka)
  • 1 lžíce hořčice (bez cukru)
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kyselé okurky
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli a špetkou pepře.V průběhu smažení přidáme protlačené česneky.Na kostičky nakrájíme kyselé okurky.Všechny ingredience (smaženou cibuli s česnekem, okurky, pohanku, hořčici, majoránku) dáme do mixéru a krátce promixujeme, aby stále zůstaly hrubší kousky.Necháme vychladnout minimálně hodinu (třeba přes noc v lednici).Podáváme s kváskovým pečivem, plackami nebo i jen tak se zeleninou.Zbytek skladujeme v lednici.

Tato pomazánka je výborná například na topinkách nebo čerstvém kváskovém chlebu posypaná nasekanou pažitkou a obložená čerstvou zeleninou. 

Obměna: Místo pohanky můžete použít jinou uvařenou obilovinu a chuť pomazánky bude zase trošičku jiná.

Houbová směs na topinky

Ingredience:

  • 500 g čerstvých hub

  • 2 větší papriky

  • 2-3 čerstvá rajčat

  • 2 cibule,

  • 5 stroužků česneku

  • 2 lžíce kečupu

  • 1 lžíce hořčice

  • řepkový olej

  • pepř, sůl

Postup:

Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobno. Necháme ji zesklovatět na pánvi na 2 lžících řepkového oleje. Přidáme čerstvé houby a chvíli je podusíme, dokud nepustí šťávu. Přidáme pokrájenou papriku a po chvíli také rajčata. Za častého míchání dusíme bez poklice asi 15 minut, dokud se voda dostatečně neodpaří. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme.

Servírujeme ještě čerstvé na smažených nebo na sucho opečených topinkách, které předtím ještě poctivě počesnekujeme.

Hummus z cizrny

Ingredience

  • pro 4 porce

  • 400 g uvařené cizrny

  • voda z vaření cizrny

  • 1 větší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička soli

  • šťáva z půlky citrónu

  • 100 g tahini (sezamová pasta)

  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)

  • 1 lžička římského kmínu (nemusí být)

  • sójová omáčka podle chuti (nemusí být)

  • ume ocet podle chuti (nemusí být)

Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme v tlakovém hrnci asi hodinu.Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem, 100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci). Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.

Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo přidat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor aby nebyla moc kyselá).

Fazolová paštika

  • 1 hrnek vařených velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: sladká paprika, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín, zázvor, kurkuma
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme cibuli se solí. Přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut. Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.

  • Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
  • Místo všech koření, můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.