GHÍ
Ghí! Ayurvédské zlato! Snižuje cholesterol, vyrovnává tlak, harmonizuje tělo. Každý den 1 lžíci a vaše cévy se budou radovat. Jak na jeho výrobu? Ideálně 5-10 másel (čím více jich dáte, tím délší je příprava) vložíme do hrnce a necháme pomalu rozpouštět, nesmí nám to zavřít! Máslo pomalu začne pěnit, my jej stlumíme na mírný plamen, indukce / elektrické vařiče cca stupeň 2-3, aby nevařilo, po několika hodinách se na másle vytvoří tvrdá krusta, která vytvoří "pokličku", a pod ní máslo "vře", to není dobře, pěnu raději průběžně odebírejte. Že je ghí hotové poznáte podle sladkého závanu, kterou vydává hrnec a že syrovátky (bílé shluky) jsou usazeny na dně hrnce nebo odebrány pryč z másla v průběhu. K získání čistého ghí vezměte cedník, vyložte jej plátýnkem nebo textilní gázou a pomaličku ještě teplé ghí vlévejte do hrnce přes sýtko a plátýnko. Výsledný zlatý mok si přelijte do jakékoliv sklenice a používejte místo tuku na vaření, másla i do salátů nebo jako lék. Princip je v tom, že každé máslo má 80% tuku, a my tento tuk musíme oddělit od syrovátky 20%. Výsledek je menší množství másla, ale čistý tuk (ghí), velice kvalitní. Vydrží i 2 měsíce mimo lednici.