Nikolasův recept na domácí sýr z kozího | kravího mléka

Z čerstvého nejlépe nepasterizovaného 3 l mléka od biofarmáře nebo kupte čerstvé biomléko z obchodu připravíme sýr tak, že celé mléko nalijeme do hrnce, necháme zavařit do boru varu, a potom hned když začne bublat, teplotu stáhneme tak, aby mléko nevařilo. Vaříme 20 min, potom do horkého mléka nalijeme šťávu ze 2 citronů. Tím se mléko stáhne do hrudek, my jej celé nalijeme do útěrky | plátna a pořádně vymačkáme, zavážeme na uzel a vyvěsíme venku nebo položíme do dřezu celý uzlíček do sýtka. Necháme vykapat přes noc a nebo dejte misku i sýtko se sýrem v uzlíčku do ledničky. Můžete jej mít jen tak, nebo před citronem trochu posolit nebo přidat bylinky. Je to úžasné na všechny způsoby. Náš tip: přidáváme do něj nejraději trochu kurkumy a jemně osolíme mořskou solí. Když spěcháte, nemusíte jej nechat kapat přes noc, my jej necháme hodinku a pak už to nevydržíme. Když do něj dáte sůl, vydrží vám déle, sůl je konzervant. Jinak vydrží 3-5 dní.