Recepty

Online kurz Rituály Omlazení

K online kurzu Rituály Omlazení máte tenhle speciál s omlazujícími recepty z naší kuchyně. 

Nejdříve video Strava pro Světelné tělo, které je pro současné vibrace asi nejdůležitější.


1. Nikolasův recept na domácí sýr z kozího | kravího mléka

Z čerstvého nejlépe nepasterizovaného 3 l mléka od biofarmáře nebo kupte čerstvé biomléko z obchodu připravíme sýr tak, že celé mléko nalijeme do hrnce, necháme zavařit do boru varu, a potom hned když začne bublat, teplotu stáhneme tak, aby mléko nevařilo. Vaříme 20 min, potom do horkého mléka nalijeme šťávu ze 2 citronů. Tím se mléko stáhne do hrudek, my jej celé nalijeme do útěrky | plátna a pořádně vymačkáme, zavážeme na uzel a vyvěsíme venku nebo položíme do dřezu celý uzlíček do sýtka. Necháme vykapat přes noc a nebo dejte misku i sýtko se sýrem v uzlíčku do ledničky. Můžete jej mít jen tak, nebo před citronem trochu posolit nebo přidat bylinky. Je to úžasné na všechny způsoby. Náš tip: přidáváme do něj nejraději trochu kurkumy a jemně osolíme mořskou solí. Když spěcháte, nemusíte jej nechat kapat přes noc, my jej necháme hodinku a pak už to nevydržíme. Když do něj dáte sůl, vydrží vám déle, sůl je konzervant. Jinak vydrží 3-5 dní. 


2. Vychytávka teplostudených salátů

Vychytávka teplých salátů je ta, že jíte raw/živou stravu, a přesto nezahasnete transformační oheň v břichu, neoslabíte slezinu/slinivku. A druhá je ta, že sníte málo sacharidů a hodně živin, vitamínů a tuků. A toto je opravdu vychytávka. Tohle vám jen tak něco nedá. Tak jaký je tedy recept? Polníček/Vojtěška/jakýkoliv salát/špenát/mix salátů + sezónní hříbky/hlíva/žampiony na cibulce + zelenina krátce orestovaná na cibulce a ghí. Vše smícháme a nahoru můžeme dát tzaziki: smícháme plnotučný selský bio jogurt/kokosový jogurt/vegan jogurt + sůl+pepř+2 nastrouhané stroužky česneku, můžeme přidat několik velkých plátků sýrů, my dnes měli haloumi sýr krátce orestovaný na grilu/pánvi. Sýry jsou důležité kvůli tuku, pak nemáme chuť na sladké a máme plný žaludek. Zakapeme olejem a balsamikem. Podáváme takhle krásné, plnobarevné pro oko, plné prány a teplé ingredience na zahřátí naší manipura čakry.


3. Nikolasové raw zeleninové tzadziki

Každodenně. Opravdu. Děláme od doby, co jsme se vrátili několikrát od Nikiho z Řecka. Dělá se v mixéru, a je za 5 minut! my používáme ohřívací mixér Nutribulet RX. Nahážete nakrájenou velkou okurku, celou, 1 rajče, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, chilli špetku, kolik unesete, a jakýkoliv jogurt, nejlépe ovčí, a sýr Feta, pokud máte, pokud ne tak trochu parmezánu. Vypijete nebo jíte po lžicích. Můžete si k tomu udělat domácí chléb ze semínek. Naprosto úžasná raw věc, zasytí a vyživí na 100%.


4. Batáty a česnek a hlíva s halloumi

Nakrájejte batáty na kolečka, přidejte celé stroužky česneku a dejte na plátky do mísy tak, aby se moc nepřekrývaly. Pokud máte parní troubu, je to super, pokud ne, nevadí, udělejte horký vzduch/gril. Pečte na 35 min posypané biokořením ne brambory a pokapané ghí nebo olejem. Na pánvi udělejte cibulku, usmažte na malé kostičky pokrájenou hlívu, a sýr halloumi (Lidl) a ghí, posolte a můžete přidat trochu majoránky. Do misky dejte na dno brambory a česnek, posypte hlívou a sýrem. Posypejte čerstvými klíčky řeřichy nebo vojtěžky / nakrájenou pažitkou. Velmi vhodný recept na podzim/zima/jaro.


5. Ghí | Přepuštěné máslo | Lék Ayurvédy

Ghí! Ayurvédské zlato! Snižuje cholesterol, vyrovnává tlak, harmonizuje tělo. Každý den 1 lžíci a vaše cévy se budou radovat. Jak na jeho výrobu? Ideálně 5-10 másel (čím více jich dáte, tím délší je příprava) vložíme do hrnce a necháme pomalu rozpouštět, nesmí nám to zavřít! Máslo pomalu začne pěnit, my jej stlumíme na mírný plamen, indukce / elektrické vařiče cca stupeň 2-3, aby nevařilo, po několika hodinách se na másle vytvoří tvrdá krusta, která vytvoří "pokličku", a pod ní máslo "vře", to není dobře, pěnu raději průběžně odebírejte. Že je ghí hotové poznáte podle sladkého závanu, kterou vydává hrnec a že syrovátky (bílé shluky) jsou usazeny na dně hrnce nebo odebrány pryč z másla v průběhu. K získání čistého ghí vezměte cedník, vyložte jej plátýnkem nebo textilní gázou a pomaličku ještě teplé ghí vlévejte do hrnce přes sýtko a plátýnko. Výsledný zlatý mok si přelijte do jakékoliv sklenice a používejte místo tuku na vaření, másla i do salátů nebo jako lék. Princip je v tom, že každé máslo má 80% tuku, a my tento tuk musíme oddělit od syrovátky 20%. Výsledek je menší množství másla, ale čistý tuk (ghí), velice kvalitní. Vydrží i 2 měsíce mimo lednici. 


6. Banánový chlebík bez cukru

budete potřebovat¨:

  • 200 g bílá pohanka, nebo pohanková mouka

  • 6-8 (podle velikosti) přezrálých banánů - do hněda, 

  • 3 lžičky skořice (nejlepší a PRAVOU skořici cejlonskou má bewit - můžete koupit tady)

  • 50 g brusinek nebo rozinek

  • 120 g medjool datlí ( kupujeme od vitalvibe- můžete využít slevový kód 7% : ritualyomlazeni ) 

  • 100 - 150 g rostliného mléka - mandlové, sojové, nebo Harvest moon - kešu s ryží 

  • vanilkový extrakt - zkuste od gřešík 

    Rozemelte si pohanku a nebo vložte do mixéru pohankovou mouku, nasypte tam skořici, brusinky, rozmíchejte, aby se skořice zapravila do směsi. Pak přidejte banány, mléko - odzkoušejte si konzistenci, když dáte méně budete mít chlebík hutný a pevný, dá se přidat i kypřicí prášek - nám se ale neosvědčil, protože se vždy nafoukl a vyfoukl a zůstala v něm díra uprostřed. Podle chuti můžete přidat 2 lžičky vanilkového extraktu a celé to rozmixujte do hladka. Těsto by mělo mít krémovou konzistenci a tak trochu téct jako med. Podle potřeby přidejte rostlinné mléko a rozmixujte. Přelijte do formy - my používáme silikonovou , v této formě zasypte datlemi rozsekanými na kousky, můžete dát i hrst kešu a nebo posekat 2 čtverečky kvalitní čokolády. Zamíchejte vše do směsi ve formě a dejte péct na 180 stupňů na 60 minut. Ke konci pečení kontrolujte, jestli se vám náhodou nepřipaluje, ale neměl by :)